Güncel Haberler

Aç kalma süresini azaltmak için sahur mümkün olduğunca geç yapın

genişletmek

KAYNAKİHA

Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı Dr. Leyla Batmaz, diyabetin sıklığı her geçen gün artan bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Diyabet tedavisinde tıbbi bakımın yanı sıra sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz ile sağlıklı bir yaşam tarzının da önemli olduğunu vurgulayan Batmaz, şöyle konuştu: “Ramazan ayında insanların beslenme düzeni, uyku düzeni ve günlük ritmi değişiyor. Oruç tutarken aç ve susuz kalıyor. yiyecek.” “Sahur ve iftar öğünleri birçok besin ögesini bünyesinde barındırıyor ve dikkat çekiyor. Bireyler özellikle iftarda oruçlarını açtıklarında normalden daha fazla porsiyon tüketme eğiliminde oluyor. Bu da hastalarda şeker seviyesinin yükselmesine neden oluyor” dedi.

“Hastanın oruç tutmasının uygun olup olmadığını değerlendirmemiz lazım.”

Uzmanlar, şeker hastalarının oruç sırasında kan şekerinin ani düşmesi, kan şekerinin yükselmesi, şeker koması, tansiyon düşüklüğü, vücutta sıvı kaybı ve pıhtılaşma bozuklukları gibi risklerle karşı karşıya kalabileceğini söylüyor. Dr Batmaz, bu risklerin azaltılması için şeker hastalarının doktor kontrolünde olması ve tedavilerinin düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Batmaz, “Hastanın oruç tutmasının uygun olup olmadığı değerlendirilmeli ve risk grubu belirlenmelidir. Düşük ve orta riskli hastalar, risklerin anlatıldığı ve tedaviye yönelik düzenlemelerin yapıldığı dikkatli bir takiple oruç tutabilirler.”

“Hastanın günde en az 3 kez kan şekerini ölçmesi gerekiyor.”

Sağlıklı ve dengeli beslenmeyle oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçilebileceğini belirten Batmaz, oruçta beslenmede dikkat edilmesi gereken hususların diğer zamanlardan farklı olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Günlük kalorinin yaklaşık yüzde 40-50’si gıdalardan geliyor. karbonhidratlardan, yüzde 30-35’i yağlardan, yüzde 20’si yağlardan ve yüzde 20’si günlük kalorilerden.” “Yüzde 30’u proteinlerden gelmeli. Günlük kalori öğünlere bölündüğünde yüzde 30-40’ı sahura, yüzde 40-50’si iftara, yüzde 20-30’u da yemek sonrası ara öğünlere ve meyve yemeklerine ayrılmalı.” iftar” dedi.

Açlık süresini azaltmak için sahurun ​​mümkün olduğunca geç yenilmesini öneren Batmaz, şöyle konuştu:

“Sıvı ihtiyacı için iftar ve sahurda bol su, ayran, süt, maden suyu ve şekersiz komposto tüketilmelidir. Hasta gün içerisinde en az 3 kez kan şekeri ölçümü yapmalıdır. Egzersiz ve yoğun sporlar hipoglisemi riskini arttırmaktır. Diyabetli kişi oruç tutuyorsa yakın çevresinden birinin oruç tuttuğunu bilmesi gerekir. Hipoglisemi durumunda hastanın yanında mutlaka şeker, meyve suyu, kuru üzüm veya şekerli gıdalar bulunmalıdır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu